Недостатъци на бързите кредити

Покрай предимствата експресните парични кредити в никакъв случай не са лишени и от недостатъци. Техният най-главен и голям минус безусловно е високата му крайна стойност, която съвсем спокойно се равнява на тази отпускана от развиващите незаконна лихварска дейност субекти. Ако решите, въпреки високата цена, която ще заплатите, да пристъпите към кандидатстване за бърз кредит, следва да бъде обърната особено внимание на размера на процентната ставка, която за разлика от банковите кредити не се изчислява на годишна база, а на седмична, месечна или дори дневна такава. Това е един от рекламните трикове, с които фирмите за бързи кредити привличат клиенти и в интерес на истината с такива номера им се отдава да примамят много невнимателни, а често и нямащи никакъв друг избор клиенти.

Такива клиенти разбират за седмичните или месечните ставки едва след като подпишат договора, а кредитния посредник преди това всячески се старае да премълчи тези неизгодни финансови условия, за да не отблъсне клиентите. Лихвата, която се начислява върху бързия кредит и на първо четене изглежда нормално и приемливо съвсем скоро се обръща срещу заемателя под формата на значително по размер надплащане в сравнение със заетата сума. Не е трудно да се изчисли в каква сума се превръща изтегленият експресен микро заем, при лихва от 0,9 до 1,2% на ден. Ако приемем, че сме взели сто лева за един месец то тогава след тридесет дни ще трябва да върнем на небанковата финансова институция между 127 и 136 лева. А колко ще върнем ако заемем тази сума за два или три месеца.

До скоро за разлика от банките фирмите за бързи кредити не бяха длъжни за кредити до 400 лева да разкриват истинското оскъпяване, годишния процент на разходите, от което повечето фирми в сектора бързи кредити недобросъвестно се възползваха. Към недостатъците на бързите кредити също така може да бъдат отнесен и сравнително малките суми, които биват отпускани, както и кратките срокове за връщане на заемите. В България най-типичните суми са до 400 лева, като максималната сума е до 2000 лева, но такива суми не се търсят много по причина, че философията на т. нар. „бързи кредити“ изключва ползването им за плащане на сериозни инвестиции, а е по-скоро насочено към покриването на краткосрочни битови нужди.





{START_COUNTER}