понеделник, 27 юни 2016 г.

Под формата на бързи кредити се отпускат основно малки суми. Макар че няма желязно правило колко може да е голям един кредит, все пак повечето компании за бързо кредитиране се стараят да се придържат в някакви разумни граници, например от порядъка на една минимална работна заплата.

На практика, ако очаквате да изтеглите някаква по-голяма сума, можете да останете доста разочаровани. Обикновено при бързото кредитиране се отпускат малки суми, с които да платите нещо спешно на момента и после да можете да върнете кредита от първата си заплата.

Само малки суми ли отпускат бързите заеми?


Това не означава, че и по-големи кредити са невъзможни, но те са рядкост. Бързото кредитиране най-често е обвързано с вашата работна заплата. Колкото по-висока е тя, толкова по-голям кредит може да ви се отпусне. По тази причина ако не печелите достатъчно, фирмата за бързо кредитиране може да ви откаже по-висок кредит, дори и ако по принцип тази услуга се предлага и такъв кредитен продукт съществува.

Какви суми най-често се предлагат?


Под формата на бърз кредит се отпускат малки суми пари, които обикновено са под 400 лева. Могат да са 200 или 300 например, но над 400 лева е много трудно да се намери бърз заем. Все пак, някои фирми могат да предложат и кредити от около 1000 лева, но сами разбирате, че те трябва да са обезпечени от работната ви заплата.

Защо бързите кредити са толкова малки като размер?


Една от причините поради които бързите кредити са малки е защото те обикновено не изискват сериозни гаранции и проверки. Не е нужно да каните със себе си гарант, защото единственият гарант сте си вие самите и работата, която работите. Това е и причината, която кара повечето кредитни компании да се ограничават с по-ниски суми, които да предлагат на своите клиенти.

А лихвите?


Както е най-често с бързите кредити, лихвите са сравнително големи. Това трудно мое да се усети от потребителите на фона на това, че сумите отпускани са най-често доста малки, но все пак в процентно изражение те са доста сериозни. Ето защо е добре човек да помисли добре дали наистина се нуждае от заем и да тегли пари когато това е наистина важно и ще му осигури баланс, а не допълнителна финансова тежест.

Мога ли все пак да разсроча заема?


Много хора питат дали има начин бързият кредит да се разсрочи. Всъщност това зависи от конкретния кредитен продукт, но като цяло винаги има опция да отбележите колко пари искате и за колко време ви трябват. Някои кредитни компании питат за срока и искат в уречения момент цялата сума да се изплати на куп.

Това обаче не винаги е така. Много компании за бързи кредити предлагат да разсрочите сумата на месечни вноски, като понякога дори и малки суми от порядъка на 200 или 300 лева могат да се разсрочат и да се изплащат в продължение на месеци.

Ако например искате да си купите нова техника за дома, да кажем нов компютър, но не желаете да натоварвате своя бюджет прекалено, винаги можете да изтеглите един такъв заем, който а ви позволи да погасявате своите задължения с малки месечни вноски, а не на куп.
Бързите кредити са сред най-популярните и модерни форми на кредитиране. Те обаче са доста специфичен тип кредитиране, което има за цел да реши краткотрайни финансови затруднения.

Има много видове финансови проблеми, при които тегленето на бърз кредит не само няма да ви бъде полезно, но дори обратното - то може да бъде много сериозен проблем и да направи финансовото ви положение дори още по-лошо.

Сумите по кредитите са малки…

Отрицателните страни на бързите заеми.


Обикновено сумите, които се отпускат като кредитиране под формата на бърз кредит са в по-малки размери. Те обикновено са от порядъка на 200 или пък 300 лева и обикновено целта на кредитните компании е да може заемът да бъде върнат в рамките на следващата работна заплата без никакъв проблем.

Това от една страна прави тези кредити бързи за изплащане, но в същото време, те са много малки за да могат да ви бъдат от полза при по-големи финансови затруднения. По тази причина експертите са единодушни, че ако кредитирането има за цел да реши някакъв дългосрочен финансов проблем, то потребителят се нуждае от друго решение.

Сумите по кредитите трябва да се върнат в много кратки срокове…


Един от главните недостатъци при бързите кредити е това, че те трябва да се върнат в по-кратки срокове. Обикновено един бърз кредит е отпуска за срокове от порядъка на 3 или 4 седмици, макар че срокът може да бъде и друг. Кратките срокове понякога могат да създадат затруднения при връщането на кредита, защото съществува вероятност кредитополучателя все още да не е готов.

В такъв случай трябва да се обърне внимание и на това, че ако има проблем с плащането трябва незабавно да се свържете с кредитната компания, защото така евентуално кредитът ви може да се преструктурира. Понякога са възможни и бързи кредити с по-дълъг срок на изплащане, но това се случва сравнително рядко.

Лихвите по този тип кредити са твърде високи…


Бързите кредити се отличава с по-високи лихви в сравнение с класическото банково кредитиране. Причината, поради която най-вероятно не забелязвате това е, че бързото кредитиране предполага суми в по-малки размери. От тук следва, че и лихвите, които ще трябва да се заплатят като сена на кредита, са значително по-малки като размер, но високи като процент в сравнение с цялостния размер на кредита.

Разбира се освен негативните страни бързите кредити имат и безброй позитиви. Един от тях например е това, че ако нямате добро кредитно минало, това може да се окаже единственият начин да изтеглите известна сума пари. В повечето случаи обикновено не се обръща особено внимание на това какво е миналото ви и дали не сте просрочили някой предишен заем.

В случая с бързото кредитиране има значение единствено дали сте били коректни към фирмата чиито услуги използвате. Освен това друго предимство е, че при всяко положение няма да се нуждаете от гарант, който да потвърди вашата платежоспособност, защото малките размери на този тип заеми показват само и единствено, че вие ще сте си напълно самодостатъчни за да върнете дължимата сума, дори и заделяйки от една единствена заплата.

Това прави бързите кредити изключително полезна услуга за всеки човек в трудни моменти. На всеки може да се наложи понякога да потърси малък кредит и ако изпаднете в такава ситуация, то поне можете да сте спокойни, че има към кого да се обърнете.
Причините за отказ от бързо кредитиране могат да бъдат много и да се различават драматично по между си. Ето какви могат да са някои от тях и кога могат да ни откажат заем.

На кратко, винаги

Когато кандидатствате за бърз кредит трябва да се примирите с мисълта, че компанията за бързо кредитиране може да ви откаже заем и за целта не е нужно да ви дава каквото и да било обяснение. Заем могат да ви откажат без каквито и да било обяснения и това си е тяхно право.

Отказ на бърз заем.


За щастие това се случва рядко…
Обикновено когато компаниите за бързи заеми решат да ви откажат, те най-често дават своите основания за целта. Важно е да се знае, че тук не става дума за лично отношение. Винаги когато ви бъде отказан кредит, това е защото по някаква причина кредитната компания счита, че вие може и да не върнете парите, които искате да изтеглите.

Ще ви уведомят…
Макар че компаниите за бързо кредитиране не са длъжни да ви уведомяват ако отхвърлят молбата ви, все пак повечето обикновено се свързват със своите потенциални клиенти за да им съобщят, че няма да бъдат одобрени. Така няма да губите време, а можете бързо да потърсите друга алтернатива.

А алтернативи има много…
Само на българския пазар оперират десетки, ако не и стотици кредитни институции, които предлагат един или друг тип заеми от сферата на бързото кредитиране.

Възможно е проблемът да е в кредитната история…
Някои кредитни институции имат навика да проверяват кредитната история на своите кандидат клиенти и понякога това може да се окаже проблем. Ако се види, че в миналото сте имали проблем при изплащането на заем, то има твърде голяма вероятност да ви откажат заем. И все пак при повечето от този тип фирми кредитното ви минало не е от значение, поне доколкото не сте имали проблеми с конкретната компания, от която искате заем.

Причината може да е в типа на вашия трудов договор…
Причината за евентуален отказ може да се крие във вашия трудов договор. Ако имате работа, но договорът ви е временен, повечето фирми няма да искат да ви отпуснат кредит. С този тип заеми обикновено се разчита не на това някой да гарантира, че ще връщате парите според правилата, а трудов договор, който да покаже, че ще погасите задълженията си.

Ако преди сте имали затруднения…
Ако в миналото сте теглили заем от тази фирма за берзи кредити и сте имали затруднения в изплащането, тогава е твърде възможно следващият път просто да не ви отпуснат пари. Този тип компании не желаят да работят с клиенти, от които трудно си прибират задълженията и това би било един вид гаранция, че няма да ви отпуснат заем втори път.

Ако нямате банкова карта…
Много фирми за бързи кредити вече оперират единствено онлайн. По тази причина те желаят да ви изплатят изтегления кредит по банков път. Съвсем естествено, ако нямате банкова карта това може да е сериозен проблем за вас. Това може всъщност да е достатъчно сериозна причина дори да не получите заема си.

Ако имате ниска заплата…
Понякога дори размерът на трудовото ви възнаграждение може да е проблем при тегленето на кредит, особено ако искате да изтеглите повече пари, отколкото е месечната ви заплата. Това може да се окаже сериозна пречка пред вас.
Чували ли сте да се говори за така наречените кредити до заплата? Напоследък те са доста популярен начин на финансиране и често се оказват спасителната сламка, която ни дава независимост в моментите, в които имаме нужда от пари по непредвиден повод.

Когато не сте очаквали…

Основни черти на кредита до заплата


На всеки се случва да му изникне неочакван разход. Това може да е проблем с компютъра или повреден телевизор. Може да е проблем с мобилния телефон или неочаквано голяма сметка. В такъв момент кредитът до заплата може да ви помогне да платите неочаквания разход, като внимателни организирате бюджета си за да се справите.

Връща се бързо…

Кредитът до заплата няма да ви тежи на шията като воденичен камък дълго време. Това е всъщност малък заем, който се връща на кредитната институция съвсем скоро след като е бил получен и след като е изпълнил своето предназначение. Обикновено този срок е около 3 - 4 седмици, но в зависимост от конкретните особености на заема може да бъде удължен и до 2-3 месеца, изплащайки се под формата на малки вноски.

Погасяване…

В повечето случаи погасяването на кредита до заплата става на една вноска. Това се предполага и от името на кредита - кредит до заплата. Понякога обаче, както току ще отбелязахме, е възможно да договорите за своя бърз кредит друг план на погасяване и той вече няма да бъде кредит до заплата, тъй като може да се разсрочи за няколко месеца. Вноските могат да се договорят по гъвкав начин, така че да отговорят на вашите нужди в момента.

Размери…

Обикновено кредитът до заплата е в малки размери. Интересно е, че друг начин, по който наричат кредита до заплата е микро кредит. Това също подсказва за неговите особености. Обикновено при кредитите до заплата говорим за малки суми. Те могат да са 100, 200 или 300 лева, понякога дори 400, но повече от това могат да ви отпуснат много малко компании за бързи заеми. Обикновено някои от тях предлагат и по-големи суми от типа на 700 лева, но за да покриете тези критерии и за да получите по-голяма сума трябва да имате съответно и по-голяма заплата.

Отпускат се много бързо…

Една от най-хубавите черти на кредита до заплата е това, че за да получите заем са необходими само няколко минути. Реалността е такава, че буквално за 10 минути можете да получите заем, който да ви свърши работа и да ви покрие нуждите в момент на необходимост от бързи пари. Това при всички положения дава независимост, защото ще ви помогне да избегнете неудобния момент да искате помощ от роднини и приятели.

При затруднения…

Ако изпитвате затруднения в изплащането на кредита си трябва незабавно да се свържете със служителите на компанията и да предоговорите условията, така че да можете да покриете вноските си възможно най-безболезнено. Това може да се случи чрез рефинансиране или чрез разсрочване на погасяването под формата на повече вноски в по-малки размери. При всички положения обаче най-грешно е да си мълчите и да забавяте вноските си, защото това може да се отрази върху сумата която дължите.

И все пак не забравяйте:

Кредитът до заплата няма за цел да реши вашите дългосрочни финансови проблеми. Ако имате такива, тогава може би трябва да потърсите друг кредитен продукт, тъй като този няма да покрие нуждите ви, а тъкмо обратното - ще ви създаде куп допълнителни грижи и допълнителна финансова тежест.
При тегленето на бърз кредит неминуемо идва един момент, в който заемът трябва да се върне. За да няма изненади в това отношение, вие трябва да предвидите внимателно всичко, което може да се очаква - каква е лихвата, какви са отстъпките и кой може да се възползва, какви са сроковете и какви последствия настъпват при пресрочване.

По банков път


Как да погасим бърз кредит

Най-популярният начин за погасяване на бърз кредит е по банков път. Като цяло вече всички операции се извършват по банков път и парите ще са на разположение в банковата ви карта, след което се връщат по същия начин.

Интересна особеност е, че все още съществуват и компании, които обслужват клиенти лично, но все пак тази тенденция е те да намаляват. Имайте предвид, че при бързите кредити в наши дни можете да получите и да върнете парите без дори да сте виждали и веднъж служителите в съответната агенция.

На куп или на вноски


За бързите кредити може да се каже, че обикновено са в доста малки размери и и по тази причина най-често се изплащат под формата на една единствена вноска. Това обаче, макар и много популярна практика, има и своите алтернативи.

Така например, ако попаднете на подходящата кредитна компания, тогава бихте могли дори и един малък кредит от 100 или 200 лева да го разсрочите за няколко месеца. Най-либералните фирми за бързи кредити могат да ви позволят план, според който да разсрочите плащането 6 или повече месеца.

Този тип кредитиране често се използва от хора, когато искат да си закупят нова техника за дома, например нов лаптоп, но не желаят да харчат големи суми на веднъж. По този начин ще можете да похарчите сумата разсрочено и така ще ви бъде доста по-лесно и ще се чувствате много по-малко натоварени от финансова гледна точка.

Спазвайте сроковете!


Изключително важен момент при тегленето на бърз кредит е спазването на всички срокове при връщането на заема. Имайте предвид това, че ако по някаква причина прескочите сроковете, тогава условията при които сте изтеглили заема могат да се променят и вие може би ще трябва да платите по-висока лихва от предвидената.

За да се разминете възможно най-леко в случай на невъзможност да изплатите заема, потърсете спешно служителите от фирмата, от която е изтеглен кредита и тогава ще може да се договорите за преструктуриране или разсрочване на вашите задължения. Не забравяйте обаче, че за да се възползвате от гъвкавост от страна на финансовата институция, то вие сами трябва да заявите, че имате проблем и да потърсите от тях съдействие за неговото решаване.

При безлихвените заеми


При безлихвените заеми навременното връщане на дължимата сума е дори още по-важен момент. Имайте предвид, че безлихвени кредити наистина съществуват, но те са такива сами и при условие, че върнете заема възможно най-бързо. Трябва да научите допълнителна информация за да сте актуални в това отношение с вашите очаквания.

Много често става така, че хората не знаят, че ако не върнат кредита например в рамките на 5 или 7 дни той се превръща от безлихвен в нормален кредит и може да ги изненада необходимостта да плащат лихва при тези обстоятелства.
Бързите кредити със сигурност нямат равни на себе си по полезност в ситуациите, в които човек спешно се нуждае от бързо финансиране. Това става най-често когато се окажем неочаквано притиснати от разход, за който не сме били подготвени. Подобен може да бъде дори сметката за тока, която ни е изненадала или спешна нужда от посещение на зъболекар например.

В такива ситуации нуждата от пари, макар и от сравнително малка сума, може да е доста неотложна и тогава няма нищо по-добро от това да се изтегли бърз кредит. На практика това е най-бързият начин за решаване на изненадващи финансови проблеми.
 

Какво представлява бързия кредит?

Кредитните карти заменят бързите кредити


Бързия кредит се характеризира с няколко особености. Той се отпуска много бързо, най-често в рамките на броени минути. Освен това, сумите по бързите кредити са малки и рядко надхвърлят размера на една минимална работна заплата. И не на последно място, тегленето на бърз кредит предполага, че за услугата трябва да се плати по-голяма лихва.

Кое може да замени бързите кредити?


Единственото което може да замени бързите кредити е кредитната карта и то не винаги. Кредитната карта позволява на своя притежател в случай на нужда да получи достъп до известна сума пари, която може да варира според особеностите на самата кредитна карта.

Във всеки случай, кредитната карта сама по себе си позволява именно това, да се използва известна сума пари на кредит. В случая кредитната карта става на минус и собственикът реално използва сума, която не притежава към момента.Това е така наречения лимит на кредитната карта, който може да бъде отрицателен. Така собственика на картата може да ползва кредит без да се налага да тегли кредит от където и да било.

Кредитната карта спестява нуждата от търсене на заеми


Кредитната карта е доста полезен финансов инструмент, който спестява нуждата човек да търси решение на проблемите си чрез взимане на заеми от близки и приятели. Освен това, имайки кредитна карта, вие повече няма да се нуждаете от това да ползвате услугата бърз кредит.

Имайки кредитна карта, вие постоянно ще имате под ръка възможност да разполагате с малка сума пари надхвърляща наличните ви в момента спестявания. Това е от голяма полза когато сме изненадани от неочаквани разходи. В такива случаи се спестява нуждата да търсите заеми.

И в двата случая сумата е ограничена


Както вече споменахме, общото между бързите кредити и кредитните карти е лимита. И в двата случая човек може да се възползва от услугата с известни ограничения, защото сумата обикновено е в малки размери. Така кредитната карта може постоянно да играе ролята на бърз кредит и да ви осигурява малко свежи пари в случай на нужда.

Повишава се кредитния рейтинг


Ако теглите бърз заем и след това коректно го изплащате, това може да окаже много благоприятен ефект върху вашия кредитен рейтинг. Същото се отнася и за случите, в които имате кредитна карта и надлежно и коректно погасявате задълженията си по нея.

Това може да ви бъде изключително полезно в случаите, в които желаете в бъдеще да изтеглите по-голям заем, например за малък бизнес или за купуване на недвижим имот да рече. Обикновено тези малки фактори изграждат имиджа ви на надежден платец и това кара институцията да ви се довери и да ви отпусне по-лесно желания кредит.
Тегленето на бърз кредит се характеризира с това, че обикновено изискванията са доста занижени. По-ниските критерии не означава, че няма никакви изисквания, но все пак заем се тегли доста лесно. Ако сте заинтересовани от този тип кредитиране, най-добре прочетете за три от най-важните моменти и помислете дали отговаряте на тези изисквания.

Възраст…

Бърз заем - изисквания


Обикновено бързите кредити обхващат много широк кръг от потребители, а ограниченията, не може да се отрече, са възможно сведени до минимум. И все пак има някои възрастови ограничения.

Съвсем естествено, хора под 18 години не могат да теглят такива заеми и в това няма нищо чудно. Това че сте навършили 18 години обаче не ви поставя автоматично във възрастовата група на онези, които могат да изтеглят бърз кредит.

Така например, бърз кредит в много фирми не се отпуска на хора, които са на възраст под 23 или 24 години например. Счита се, че най-младите хора има по-висок риск да не платят задълженията си, тъй като в повечето случаи техните доходи са по-малки или дори още по-зле - работят на краткосрочни договори и бързо могат да бъдат уволнени от работа.

Подобно е положението и при по-възрастните хора. В някои агенции се отказват кредити на възрастни хора, защото се счита, че пенсионерите имат доста по-ограничени доходи и при тях има по-висок риск от неплатежоспособност.

Реално погледнато, тези възрастови ограничения не са насочени реално към кандидатите, защото са твърде млади или възрастни, а защото се счита, че доходите на тези групи могат да са недостатъчни и може да възникне неплатежоспособност.

Работа…


Едно от много малкото условия, които почти всяка компания за отпускане на бързи кредити има е кандидатът да има работа на постоянен трудов договор. Докато всичко друго може да бъде подминато, наличието на постоянен трудов договор е много важно, защото по този начин фирмата-кредитор ще има гаранция за това, че ще издължите парите, които изтеглите.

Според работната заплата, кредитът може да бъде по-малък или по-голям, но като цяло този тип кредитни институции са особено внимателни със своите клиенти и избягват да отпускат големи суми пари, а вместо това се придържат към микро-кредитите.

Именно с работата е свързана основната причина, която кара много хора да теглят заеми. Обикновено заеми се искат от хора, които по някаква причина имат забавяне на работната заплата, като в същото време им предстои да плащат сметките си.

Кредитно минало…


Едно от облекченията, които кредитните компании обикновено предлагат е това, че не е от значение какво е вашето кредитно минало. Повечето компании т този сорт обикновено се интересуват от едно, а именно колко точно сте били коректни с тях ако сте ползвали техните услуги преди това.

Разбира се, за някои кредитни институции може да има значение кредитната ви история, но като цяло това не е класическият случай. Ето защо компаниите за бързи кредити обръщат толкова внимание на договорът ви за работа и други подобни обстоятелства.

На практика няма значение дали имате добро или лошо кредитно минало. Внимавайте обаче - лошото кредитно минало може да означава по-скоро, че имате хронични финансови затруднения и това може да ви навлече допълнителна финансова тежест. Ако считате, че съществува дори и минимален финансов риск, тогава не теглете дори и стотинка.

Топ статии този месец

Copyright © Бързи онлайн кредити